REKRUTACJA 2025/2026
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
Resetowanie ustawień
Reset

Zapachy i smaki jesieni

Drodzy rodzice!

W minionym tygodniu rozmawialiśmy o jesieni. Na początku tygodnia wybraliśmy się do przedszkolnego ogrodu na poszukiwanie jesiennych skarbów. W tym tygodniu poznaliśmy cyfrę 2 i przeliczaliśmy do dwóch. Utrwalaliśmy nazwy owoców i warzyw a także segregowaliśmy je na te rosnące w Polsce i za granicą. Poznaliśmy również literki "M,m". Szukaliśmy słów, które rozpoczynają się tą głoską i dzieliliśmy je na sylaby. Inscenizowaliśmy również wiersz Jana Brzechwy pt."Na straganie" przy użyciu wydrukowanych wcześniej sylwet warzyw. Końcem tygodnia robiliśmy sałatkę jabłkowo-marchewkową.

DODATKOWO:

  • rozwijaliśmy motorykę dużą poprzez zabawy ruchowe, rytmiczno-muzyczne, ćwiczenia poranne i gimnastyczne

  • rozwijaliśmy sprawnoś manualną oraz koordynacę wzrokowo-ruchową podczas zabaw ruchowych, ruchowo-naśladowczych, manipulacyjnych oraz ćwiczeń graficznych

  • kształtowaliśmy umiejętności wyrażania i nazywania swoich emocji

  • kształtowaliśmy umiejętności wczuwania się w emocje i uczucia osób z najbliższego otoczenia

  • rozwijaliśmy umiejętności uważnego słuchania i analizowania wypowiedzi innych podczas rozmowy

  • wzmacnialiśmy więzi z grupą i wychowawcą oraz aktywnie włączaliśmy się w podejmowane działania
  • doskonaliliśmy umiejętności współpracy w zespole

  • dostrzegaliśmy znaczenie zmysłów w poznawaniu świata

  • rozwijaliśmy wrażliwośc zmysłową

  • wzbogacaliśmy słownictwo służąceg opisywaniu wrażeń zmysłowych

  • wzbudzaliśmy zainteresowanie czytaniem i literami: litery „m” „M”

  • kształtowaliśmy pojęcia liczby dwa, poznanie cyfry 2

  • rozpoznawaliśmy modele monet 1- i 2-złotowych

  • kształtowaliśmy rozumienie funkcji pieniądza w gospodarstwie domowym

  • rozwijaliśmy umiejętności tworzenia zbiorów oraz wyodrębniania podzbiorów zbioru

  • wzbogacaliśmy  wiedzy o warzywach i owocach oraz uświadomienie ich wartości odżywczycha

Pani Kinga i Pani Monika

Data dodania: 2024-10-16 08:11:31
Data edycji: 2024-10-16 08:24:30
Ilość wyświetleń: 44

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej