REKRUTACJA 2025/2026
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
Resetowanie ustawień
Reset

Pieczone ziemniaki - potrawa regionalna

Pieczone ziemniaki - potrawa regionalna

10 listopada grupa Krasnoludków z naszego przedszkola miała okazję zapoznać się z przygotowaniem regionalnego dania jakim są ziemniaki po cabańsku. Ziemniaki po cabańsku (pierwotnie pieczone)– tradycyjna Chrzanowska potrawa jednogarnkowa, w innych regionach Polski jej odmiany znane są również pod nazwami: pieczonki, prażone, duszonkiPotrawa, na ziemi chrzanowskiej jest nazywana pieczonymi lub ziemniakami po cabańsku – od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku, w czasach najazdów tatarskich. Cabani/Czabanowie, byli pasterzami, którzy pilnowali trzody potrzebnej do wyżywienia ordy tatarskiej.

Danie przygotowuje się z ziemniaków, jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kilka liści kapusty, buraki) i wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa (pierwotnie była to wyłącznie słonina) w żeliwnym kociołku z nóżkami i pokrywą dociskaną wkręcanym trzpieniem, ustawianym na ognisku. Tradycyjnie danie jest przygotowywane w kamionkowym garnku bądź żeliwnym kociołku bez przykrywki. Do tego celu służą liście kapusty, a jako docisku używa się wyciętego wraz z ziemią kawałka darniny odwróconej trawą do liści. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie.

Tym wydarzeniem grupa Kradnoludków wykonała zadanie nr 46 "Wg przepisu Babci" z projektu Piękna nasza Polska cała!

Data dodania: 2021-11-25 19:02:07
Data edycji: 2021-11-30 14:10:22
Ilość wyświetleń: 687

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej