32-540 Trzebinia
Osiedle Gaj 32
10 listopada grupa Krasnoludków z naszego przedszkola miała okazję zapoznać się z przygotowaniem regionalnego dania jakim są ziemniaki po cabańsku. Ziemniaki po cabańsku (pierwotnie pieczone)– tradycyjna Chrzanowska potrawa jednogarnkowa, w innych regionach Polski jej odmiany znane są również pod nazwami: pieczonki, prażone, duszonki. Potrawa, na ziemi chrzanowskiej jest nazywana pieczonymi lub ziemniakami po cabańsku – od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku, w czasach najazdów tatarskich. Cabani/Czabanowie, byli pasterzami, którzy pilnowali trzody potrzebnej do wyżywienia ordy tatarskiej.
Danie przygotowuje się z ziemniaków, jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kilka liści kapusty, buraki) i wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa (pierwotnie była to wyłącznie słonina) w żeliwnym kociołku z nóżkami i pokrywą dociskaną wkręcanym trzpieniem, ustawianym na ognisku. Tradycyjnie danie jest przygotowywane w kamionkowym garnku bądź żeliwnym kociołku bez przykrywki. Do tego celu służą liście kapusty, a jako docisku używa się wyciętego wraz z ziemią kawałka darniny odwróconej trawą do liści. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie.
Tym wydarzeniem grupa Kradnoludków wykonała zadanie nr 46 "Wg przepisu Babci" z projektu Piękna nasza Polska cała!
32-540 Trzebinia
Osiedle Gaj 32